Zelfvertrouwen

Wat is assertief? Assertief zijn heeft dat te maken met zelfvertrouwen?

Assertief zijn heeft inderdaad te maken met zelfvertrouwen en het voor jezelf opkomen. Assertief zin houd ook in dat je iedereen inclusief jezelf met respect behandelt.

En dat wordt dan geuit in een non verbale en verbale communicatie. Assertief zijn houd ook in dat je mensen niets opdringt, maar dat je hun wel jouw visie laat weten. Je bent dan als het ware transparant voor de ander en dat is wel zo prettig. En je wilt jezelf niet verliezen!

Assertief zijn

Je neemt geen blad voor je mond, maar tegelijkertijd laat je de ander in zijn waarde. Assertief zijn heeft zeer zeker ook te maken met het sluiten van compromissen.

Als je assertief bent dan geef je je grenzen aan en je beschermt deze grenzen ook. Of je laat je grenzen overschrijden of je beschermd ze een andere keuze is er niet.

Als je zo heel af en toe je grenzen laat overschrijden dan is dat niet zo erg. Doch als je met regelmaat je grenzen laat overschrijden dan zou dit wel eens ten koste van jezelf kunnen gaan.

Altijd maar Ja zeggen?

Alleen geliefd zijn, omdat je altijd maar ja zegt? Op die manier heb je grote kans dat je jouw eigen gevoelens verliest. Jouw gevoelens zullen van zich laten horen en je eraan blijven herinneren dat jouw poging om ze het zwijgen om te leggen niet fair is.

Als we onze eigen gevoelens niet op waarde schatten, dan vermindert dat ook onze Eigen waarde. Daarnaast loop je het risico, dat je jezelf gaat belemmeren in je eigen groei. Assertief zijn houdt dus ook in dat je van jezelf houd. Het niet-assertief (passief) zijn heeft dus meer nadelen dan voordelen.

Er is niets mis mee, als jij jouw eigen gevoelens naar voren draagt. Er is niets mis mee als jij je eigen standpunt aangeeft. Er is niets mis mee als jij voor je eigen mening opkomt.

Dogmatisch

Belangrijk hierin is dat je niet dogmatisch wordt. Want dan ben je onbuigbaar, sta je niet open voor meningen van anderen en ook niet voor innerlijke groei.

Assertief zijn houd in dat je dicht bij jezelf wilt blijven en dit komt je alleen maar ten goede. Wie zichzelf hierin te kort doet kan zichzelf verliezen. En er is niets zo erg, dan dat je jezelf zou verliezen.

Je kunt het toch nooit voor iedereen goed doen, er zullen altijd mensen zijn die dit niet zullen waarderen en of die kritiek geven. Onthoud: de beste stuurlui staan aan wal.

Mensen die assertief zijn, zijn ook vaak een prettig gezelschap. Je weet precies wat je aan ze hebt en dat kan heel geruststellend zijn. Dat is velen malen beter dan mensen die je naar de mond toe spreken en precies zeggen wat jij wens te horen.

Omgaan met dat type mens, kan ervoor zorgen dat je vroeg of laat gaat “wankelen”. Want jou intuïtie voelt heus wel aan wat gemeend is en wat niet.

Zelfkennis

Zelfkennis is het begin van alles, want door zelfkennis leer je jezelf heel goed kennen. Hier horen natuurlijk ook de zelfinzichten bij.

Als jij van jezelf goed weet hoe je in elkaar zit, dan kun je dat ook naar buiten dragen.

Hoe wordt je assertiever? Ten eerst door meer van je eigen emoties gevoelens te gaan houden, door ze niet onder te laten sneeuwen. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn waardes en die mag je dan ook naar buiten dragen.

Altijd aardig zijn

Als je altijd te aardig wilt zijn, dan hangen daar valkuilen aan vast. Je bent dan in het algemeen heel diep in jezelf verdrietig gesteld en dan zul je ook gemakkelijk schipperen. Je wilt het graag iedereen naar zijn zin maken en hierdoor schuif jezelf naar de achtergrond.

Bye te way:

het zou niet voor het eerst zijn dat er iets mis gaat in een huwelijk en of relatie, de positieve oplossingen daarvoor vind je onder deze link van relatieproblemen, relatiestress. Mocht je online een kaarsje willen branden dan kan dat ook en wel onder deze link kaarsje branden.

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Niemand is perfect, maar er is altijd wel iemand tussen de massa in... die gelijkgestemd is. Voldoende kennis, zelfvertrouwen en de juiste mensen om je heen, zullen jou helpen bij je zelfontwikkeling en geven je het gevoel geliefd te zijn. In plaats van overal aan te moeten blijven trekken, verloopt alles opeens vanzelf. Als je geïnteresseerd in een of meerdere onbaatzuchtige handreikingen m.b.t  relatiestrubbelingen, stress en of relatieproblemen. Snuffel dan eens op je gemak door deze pagina heen. Neem er desnoods een kopje koffie of thee bij. Heb je de behoefte om voor jezelf of voor iemand anders een online kaarsje te branden (om welke reden dan ook) ga dan naar deze pagina. Ik geloof niet in Religies, maar wel in het Goddelijke deel wat we in onszelf hebben. Ons Hogere Zelf, Ik Ben, zoals anderen het vaak benoemen. Maar goed het komt allemaal op hetzelfde neer. Ben je geïnteresseerd in een gebed voor Voorspoed en Zegeningen, klik dan hier. Trust your vibes, energy doesn't lie. En wees lief voor jezelf, ik dacht ik herinner je er even aan...Tot aan een volgende keer.

Leave a Reply