Compromis sluiten, compromis relatie, Jij, ik en Wij samen

Een compromis sluiten doe je als je met minder tevreden bent, dan wat je eigenlijk zou willen. Een compromis sluiten is kiezen voor een goede middenweg. We kiezen dan voor een weg die ook begaanbaar is.

Onze innerlijke houding telt mee als we een compromis sluiten, we houden net zo goed rekening met de ander als met onszelf. Een compromis sluiten wilt dus zeggen dat je samen streeft naar een verandering en verbetering.

Een compromis sluiten

Een compromis sluiten is misschien niet de allerbeste uitkomst voor jezelf, maar wel voor jullie tweetjes.

Een compromis sluiten houdt dus in dat je goed kunt verwoorden hoe jij het ziet en de ander ook iets gunt. Als beiden partners echt tevreden zijn met het compromis, dan zullen ze zich eraan blijven houden en niet zomaar weer even terugkrabbelen.

Als beiden partners bereid zijn om wat water bij de wijn te doen, dan komt het meestal wel goed. Beiden weten van elkaar dat ze iets “inleveren” en daardoor voelt een compromis fair en oprecht aan.

Compromis sluiten hints

 • We denken dan allereerst aan het serieus nemen van de ander het herkennen en erkennen van diens eigenheid
 • We houden er rekening mee dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je elkaar gelijk begrijpt
 • Ontdek eerst wat persoonlijk voor jou haalbaar is
 • Ga er vanuit dat het mogelijk is dat jullie het optimale uit het compromis halen
 • Zoek niet gelijk naar verdedigingen
 • Kies de juiste woorden, want soms kan een bepaald woord voor de ene partner een andere betekenis hebben dan voor de ander
 • Wijs elkaars ideeën niet direct van de hand, laat ze eerst goed bezinken
 • Gun elkaar de victorie maar niet ten koste van elkaar
 • Stel je ontvankelijk op, wellicht kun je wat van de ervaringswereld van de ander opsteken
 • Ga nooit over je maximale haalbare grens, want dan zal het compromis niet goed aanvoelen
  Blijf attent op datgene wat bij jezelf en bij de ander leeft
 • Vermijd misverstanden want die ontstaan vaak door een veronderstelling, die je niet even toetst om te kijken of het wel klopt
 • Als de gemoederen verhit mochten raken, las dan even een pauze in. Want als iemand boos of geïrriteerd raakt luister hij of zij nu eenmaal slecht. Het dringt dan allemaal niet meer zo goed door
 • Luister goed naar elkaar, hoor het niet alleen wat de ander zegt maar luister goed want dan zul je de ander ook minder in de rede vallen
 • Las tussendoor even een praatpauze in en laat de ander uitpraten want misschien komt er nog wel een stukje achteraan waar je niet op gerekend had

Sommige regels ontstaan vanzelf bij een compromis sluiten en anders spreek je ze nog eens duidelijk af. Stel het bij daar waar nodig.

Laat een compromis sluiten nooit hoog oplopen, want dan gaat het vertrouwen weg.
Laat de verwachting open dat je beiden wederzijds iets hebt te bieden en dat ook voor elkaar kunt krijgen.

Genegenheid

Ondertussen toon je op zijn minst genegenheid naar elkaar toe. En dan kun je op verschillende manieren tot uitdrukking brengen. Zo blijft het compromis aantrekkelijk voor elkaar.

Een compromis sluiten houdt ook in dat er iemand bij je is, die jou probeert te begrijpen en dat geeft altijd een fijn gevoel. Het geeft een vorm van veiligheid en houvast.
Je kunt op me rekenen

Een compromis sluiten houdt ook in dat je de ander duidelijk maakt dat hij of zij op je kan rekenen. Hij of zij kan op jou rekenen als het erop aan komt. Jij kunt op hem of haar rekenen als het erop aankomt. Vandaar dat het zo belangrijk is om een goed compromis in stand te houden, want het kan vele positieve vruchten voor je gaan afwerpen.

Een compromis sluiten kan ook inhouden dat we iets uit zijn aan het praten. Je bent in contact met elkaar, je spreekt de gevoelens uit die je dwars zitten, of je helder misverstanden op. Je kunt eventuele missers rechtzetten, of je heldert taboes op. Je bent bereid van je fouten te leren Of je bent misschien wel bereid om sorry tegen de ander te zeggen.

Overal tal van zaken nemen partners gezamenlijke besluiten. Het zijn dan ook besluiten waar ze samen verantwoordelijk voor zijn. Een conflict sluiten moet nooit met ergernis beginnen, want dan begint het al verkeerd.

Het is heel normaal dat beiden partners van tijd tot tijd eens met elkaar botsen. Maar ze leven samen omdat ze om elkaar geven en daardoor komen ze er gewoonlijk ook weer uit.

Ben het niet met de ander eens, om de goed vrede te bewaren want vroeg of laat breekt dit op. Er blijft op die manier van binnen toch een irritatie ontstaan. Want blijvende irritaties kunnen een man of vrouw verzuren en of verbitteren. Kom dus op voor je eigen emoties en gevoelens, want anders trek je aan het kortste eind.

Het heeft geen zin om toe te geven om de lieve vrede te bewaren, want dat is maar tijdelijk vroeg of laat gaat dit hoe dan ook toch opbreken.

Ga op zoek naar de meest gangbare weg voor jullie tweetjes, want daar zullen jullie uiteindelijk de meeste baat bij hebben.

Soms houden we onze diepste gevoelens voor de ander verborgen, wees moedig en vertel de ander wat er bij jou van binnen leeft.

Wij als mens kunnen ontzettend vindingrijk zijn al het erom gaat om ons aan te passen aan uiteenlopende situaties, maar ga nooit over je eigen grenzen heen. Want als je te vaak over je eigen grenzen heengaat, dan ben je bezig om jezelf ontrouw te zijn.

En dat is het niet waard om een proces van het compromis sluiten in gang te zetten.

Wij als mens bestaan allemaal uit een drie eenheid. Ziel, Geest en Lichaam en dat houdt in dat we op al deze drie niveaus onze verlangens en behoeftes hebben. Als dat ontbreekt op een van deze drie niveaus dan kan ons gestel in onbalans raken. Met alle gevolgen van dien.

Waak dus ook goed over jezelf, want dat recht heb je. Het is heerlijk als je jezelf kunt zijn, want dat zorgt ervoor dat je ook blij met jezelf kunt zijn. Laat die blijdschap er ook blijven als je in het proces van het compromis sluiten zit.

Bye te way:

het zou niet voor het eerst zijn dat er iets mis gaat in een huwelijk en of relatie, de positieve oplossingen daarvoor vind je onder deze link van relatieproblemen, relatiestress. Mocht je online een kaarsje willen branden dan kan dat ook en wel onder deze link kaarsje branden.

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie