Minderwaardigheidscomplex oplossing, laat dat kwellend gebrek los

Een minderwaardigheidscomplex zorgt ervoor dat je nooit de volheid van het leven kunt bereiken. Waarom zou je jezelf dit aandoen?

Minderwaardigheidscomplex

Het minderwaardigheidscomplex zorgt ervoor dat je gevangen blijft in twijfels en angsten. Daarnaast verpruts het je eigenwaarde en de liefde die je voor jezelf zou moeten opbrengen. Dus nogmaals: waarom zou je dit jezelf aandoen? Geef jezelf hier eens antwoord op!

De reclamewereld maakt handig gebruik van al die mensen die een minderwaardigheidscomplex hebben en of lijden aan een negatief zelfbeeld en proberen van alles te verkopen. Maar wat je dan ook koopt de ondergrondse pijn blijft.

Als je op zoek bent naar een diepere verandering in jezelf dan moet je jezelf daar voor inzetten. En ja dat kost moeite om aan jezelf te gaan werken, maar dan heb je naderhand wel wat.

Je vraagt je misschien af: hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Het is nooit een kwestie van een knop omdraaien. Een diepe verandering in jezelf die moet je stap voor stap gaan opbouwen.

De oorsprong van een minderwaardigheidscomplex

De oorsprong van een minderwaardigheidscomplex ontstaat meestal in de allerbelangrijkste jaren waarin je gevormd wordt door je ouders. Als kind hoor je graag van je ouders wat je waard bent, je hoort dit niet alleen graag je wilt het ook voelen.

Als dit niet het geval is geweest dan heb je grote kans dat je opgroeit met weinig eigenwaarde en een minderwaardigheidscomplex. Hier mag je jouw ouders of een van je ouders dan voor bedanken!

Het ware begrip van zelfliefde en de pogingen om dit te bereiken, gebeurd dus in de groei van het kind zijn.
Een minderwaardigheidscomplex en of negatief zelfbeeld kan ook zijn ontstaan, omdat je alleen maar voorwaardelijke liefde van je ouders hebt gekend.

Enkele voorbeelden:

  • Als je netjes door eet, dan ben je pas lief
  • Als je stil bent, dan ben je pas lief
  • Als je net doet als je broertje of zusje, dan ben je pas lief

Dat zijn allemaal voorbeelden van een voorwaardelijke liefde. De prijs die een dergelijke behandeling van het kind vaagt, kan een ramp betekenen voor het beeld wat het kind op latere leeftijd van zichzelf gaat vormen.

Op die manier leer je van jongs af aan dat je uitsluitend iets waard bent, als je de wensen en de behoeftes van een ander weet te bevredigen.

Want geliefd zijn op grond van je kwaliteiten, omdat je het verdient dat laat altijd twijfels achter. Op die manier sluimert er altijd op de achtergrond een kwellend minderwaardigheidsgevoel.

Als je een gebrek aan eigenwaarde hebt, dan heb je ook geen liefde voor jezelf. Je bent dan te streng voor jezelf. Je zou jezelf dan eens mogen afvragen of jij jezelf nog wel iets gunt? Misschien ga je jezelf nu realiseren dat je jezelf maar bar weinig gunt, vraag je dan eens af wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn.

Als je lijd aan een minderwaardigheidscomplex dan is dat heftig. Een minderwaardigheidscomplex is iets wat zo diep geworteld is, dat laat je niet zomaar verdwijnen.

Niemand is perfect

In deze wereld is niemand perfect, simpelweg omdat de perfecte mensen niet bestaan. Ieder mens heeft zijn of haar positieve kanten en of mankementen.

Dat is al een reden om je gelijkwaardig aan andere mensen te voelen. Niemand is meer dan jou. Misschien heeft de een wat meer gestudeerd als de ander, maar ook dat wilt niks zeggen over een bepaalde intelligentie die er in iemand schuilt.

Het is de innerlijke status die iets meer over iemands persoonlijkheid verteld en niet de uiterlijke status.

Werken aan je minderwaardigheidscomplex

Hoe kun je zelf nu gaan werken aan je minderwaardigheidscomplex, aan je eigenwaarde en aan je negatief zelfbeeld ?

Ten eerste is het van belang dat jezelf afsluit voor de meningen van anderen. Wie is die ander die jouw kan opzadelen met een minderwaardigheidscomplex en of minderwaardigheidscomplex? Is die ander een of andere Heilige Graal? Is hij of zij perfect? Waarom dan?

Berusten jouw gegeven op datgene wat die ander bezit, of heeft? Wat jij niet bezit of hebt? Dan zoek je jouw eigenwaarde buiten jezelf en dat is nooit goed. Jouw eigenwaarde is iets wat in jezelf moet zitten en behoort op te bloeien.

Alles kun je leren

Als je er daadwerkelijk voor openstaat om jezelf te gaan genezen van je negatief zelfbeeld of van je minderwaardigheidscomplex dan gaat je dat ook lukken. Het zal op zijn minst gaan afnemen.

Je moet jezelf nooit vergelijken met anderen, want je weer nooit en ten nimmer wat er achter die ander schuil gaat. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, ook al wilt de reclamewereld je dan wel doen laten geloven. Dat is puur een kwestie van geld willen verdienen. Het meest geld wordt op de massa verdient dus tel je winst maar uit.

Zelfanalyse

Ga bij jezelf na welke positieve eigenschappen die je hebt. En probeer de nog onzichtbare positieve eigenschappen van jezelf te ontdekken. Want het zullen er vast veel meer zijn, dan de positieve eigenschappen die jij van jezelf weet op te noemen.

Kijk dan naar je verbeterpunten, met verbeterpunten bedoel ik je negatieve eigenschappen. Ik noem de negatieve eigenschappen liever de verbeterpunten. Op die manier is er namelijk nog een kleine opening om iets aan je verbeterpunten te gaan doen.

De ware uitstraling

De ware uitstraling, die uitstraling waar het om gaat die komt van binnenuit. Als jij goed in je vel zit, dan merk je vanzelf, dat mensen anders met je omgaan. Mensen voelen deze energieën is het niet bewust dan is het wel onbewust.

En het is nu eenmaal een gegeven feit dat mensen liever positieve energieën om zich heen voelen dan energieën die negatief zijn.

Op mijn Blog vind je verschillende artikelen, die je wegwijs maken in het opbouwen van meer zelfvertrouwen. Als jij jezelf dit gunt, neem dan al die artikelen op je gemak eens door. Per slot van rekening doe je dit voor jezelf!

Je hoeft alleen maar het besluit te nemen dat je jouw minderwaardigheidscomplex beetje bij beetje los wilt gaan laten. Je leeft nu niet meer in het verleden maar in het heden. En de jaren vliegen snel voorbij.

Laat het minderwaardigheidscomplex en je negatief zelfbeeld los, want dat brengt jou alleen nog maar meer ellende.

Blijf er niet meer over piekeren over je minderwaardigheidscomplex en of over je gebrek aan eigenwaarde. Want door teveel te piekeren vermenigvuldig jij jouw gedachtes alleen nog maar. Wat blijft er dan nog over?

Juist ja, een visuele cirkel. Alleen jij kunt met behulp van jezelf de kracht naar boven laten komen om deze visuele cirkel te doen doorbreken. Maar dan moet je het ook echt willen, want zolang er een tweestrijd in jezelf zit zal de oplossing niet nabij komen.

De world wide manipulatie

We worden constant geconfronteerd met gedragsmodellen op de televisie in de tijdschriften en in films, die je soms het gevoel van minderwaardigheid kunnen geven. Maar er zijn ook een aantal dingen die ze ons niet laten zien. Ze wijzen ons namelijk niet op het feit dat de mensen die we zien ingehuurde acteurs en of fotomodellen zijn.

Als de camera stopt dan trekken ze hun elegante kleren uit, en vervangen die door een jeans en of joggingpak. Dat wat je gezien hebt is gewoonweg een moment opname van een eendagsvlieg. We krijgen heus niet hun onzekerheden te zien.

Als we dan in de tijdschriften iets lezen over hun drugs of alcoholverslavingen dan komt hun mislukt prive leven pas bovendrijven. En dan zien we ook de “leegheid”van het onbenullige materialisme. We beseffen allemaal dat wat de reclame of mediawereld geen garantie is voor innerlijk geluk.

Concentreer jezelf gewoon met al je energie op de vermogens die je zelf het. Sterker nog je bent alles wat je nodig hebt. Vandaar dat je geen last meer hoeft te hebben van een minderwaardigheidscomplex.

Een ziek mens heeft maar 1 wens, een gezond mens heeft wel tientallen wensen. Wat is er nu nog mooier …dan dat je iedere dag je ogen mag openslaan en mag genieten van het feit dat je gezond bent. Kleine fysieke kwaaltjes die hebben we allemaal wel …maar daar valt gelukkig mee te leven.

Laat jezelf niet indoctrineren, je bent goed zoals je bent!

Bye te way:

het zou niet voor het eerst zijn dat er iets mis gaat in een huwelijk en of relatie, de positieve oplossingen daarvoor vind je onder deze link van relatieproblemen, relatiestress. Mocht je online een kaarsje willen branden dan kan dat ook en wel onder deze link kaarsje branden.

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie