Narcisten aanpakken, waarom een narcist eerder voor een hsp’er kiest

Narcisten aanpakken en of een narcist loslaten dat kan zeker. Maar het is altijd goed om je eerst wat meer in dat onderwerp te verdiepen. En dat gaan we nu dan ook even doen.

Narcisten aanpakken

Narcisten voelen zich in het bijzonder aangetrokken tot mensen die hsp zijn. Wat betekent HSP? Het woord komt van Highly Sensitive Persoon. Een Hsp is dus een hoog gevoelig persoon.

Iemand die Hsp is, is vaak meer met de ander bezig dan met zichzelf. En een narcist is meer met zichzelf bezig dan met de ander. Een hsp’er heeft ook een groter inlevingsvermogen dan een narcist. Narcisten kunnen soms ook eigenschappen van een hsp’er vertonen, in die zin dat ze soms gevoelig kunnen overkomen maar ze hebben een gebrek aan empathie. En dat verpest dan weer alles.

Dogmatisme

Dogmatisme is ook iets wat bij narcisten past. Wat betekent dogmatisme? Mensen die dogmatisch zijn hebben een houding en overtuiging waardoor ze niet meer in staat zijn om opinies te herzien op basis van nieuwe informatie.

Hsp’ers hebben in hun jeugd vaak veiligheid en of geborgenheid gemist daardoor neigen ze naar iemand die een rots in de branding voor hun kan zijn. Narcisten geven deze eerste indruk omdat ze sterk in hun schoenen staan. Vandaar dat hsp’ers zich aangetrokken kunnen voelen tot narcisten.

Manipulatie

Iemand die een gebrek heeft aan empathie, kan een ander makkelijker manipuleren. Gezien hij of zij zich niet kan inleven in de gevoelens van iemand anders. Kan hij of zij zich er ook niet in verplaatsen wat manipulatie met een persoon kan doen.

Manipulatie mag je dan ook zien als een vorm van geestelijke mishandeling. Ook omdat narcisten de ander altijd laat geloven dat de fout bij hun ligt.

Narcisten leggen de problemen dus altijd buiten zichzelf, dat is een verantwoording die ze altijd uit de weg blijven gaan. Nooit en ten nimmer zal een narcist de schuld op zichzelf nemen. Of het moet hem of haar dan weer goed uitkomen om de ander goed te kunnen blijven manipuleren.

In die zin dat ze de schuld wel op zichzelf nemen, maar er dan totaal niets van menen. Dat doen ze op dat moment alleen maar om de ander “gerust te stellen”. Een leven met een narcist en of manipulator kan dus een “hel” op aarde zijn. Gezien ze met iemand spelen en daardoor iemand totaal verward kunnen maken. En dat maakt ze ook nog eens helemaal niets uit. Hoe hard ben je dan als mens?

Aantrekken en afstoten

Een relatie met een narcist is dan ook vaak een relatie die gebaseerd is op aantrekken en afstoten. Ook wel een stoplichtrelatie genoemd. Je voelt ergens dat er iets niet klopt, de ander maakt je dan weer wijs dat je “spoken” ziet en daarop zou je weer terug naar de ander kunnen gaan.

Het aantrekken en afstoten is dus een gevolg omdat je intuïtie jouw aangeeft, dat het niet goed voor je is. Het zal je keer op keer maar weer steeds meer gaan verwarren de relatie met een narcist.

Het heeft dus eigenlijk geen zin om narcisten aan te pakken, het enigste wat je zou kunnen doen is de narcist verstoten.

Je zou een narcist wel kunnen aanpakken, maar dan gaat er zoveel positieve energie naar de gebruiksaanwijzing van de ander toe. De positieve energie die eigen naar de relatie toe zou moeten gaan. Daarbij zal de omgang met een narcist je levensenergie doen wegzuigen. Hoe hard je het dan ook probeert om narcisten aan te pakken, het zal je niet gaan lukken. Je zult er uiteindelijk zelf aan onderdoor gaan. Want narcisten zijn veel te sluw en te berekend.

Verschillende video’s die je kijk op het leven DAADWERKELIJK kunnen veranderen, kies die video uit die vandaag bij je past.

 

 

 

Hoe sluit je een goed compromis?
Emotionele eenzaamheid in een relatie, eenzaam maar niet single
Ambivalente relatie, de voortdurende pijnlijke haat liefde verhouding

Bindingsangst of niet verliefd?
De waarde van communicatie tijdens een relatiediscussie
Relatie verbreken, relatie redden? Crisis op identiteitsniveau

Een relatieverslaving, waar herken je het aan?
Lust of liefde? Mhhhh wat voelt deze man voor mij?
Alles over mannen, maar je mag nooit generaliseren

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Kennis geeft je een voorsprong

UA-120541389-1