Platonische relatie tussen man en vrouw, bestaat wel zeker

Een platonische relatie tussen man en vrouw is zeer zeker mogelijk. Het zijn twee zielen die elkaar liefhebben zonder dat daar seksuele handelingen bij komen.

Het gaat zich dus even niet over het man of vrouw zijn, maar over de twee zielen die met elkaar in contact komen. Het geslacht is daarin niet van belang in.

De platonische relatie tussen man en vrouw is geen mythe. Wie dat beweert die heeft nog nooit een platonische liefde tussen man en vrouw meegemaakt.

En als iets onbekend voor je is, dan mag je niet zeggen en of beweren dat het niet bestaat. Je moet ook buiten je eigen belevings- en gedachtewereld kunnen treden.

Die twee zielen die de platonische relatie tussen man en vrouw ervaren, houden gewoonweg van elkaar.

En dan spreek ik vanuit persoonlijke ervaringen, ook ik heb 2 lieve, goede mannelijke vrienden waarmee ik al tientallen jaren een platonische relatie mee heb. Dus dat is zeker mogelijk, zonder dat er iets anders bij zit.

En ik ken nog wel meerder nog jongere vrouwen die een platonische relatie hebben met een man. Die tegelijkertijd toch openstaan voor een eventuele serieuze relatie met een andere man.

Ze bekijken de mannelijke vriend dan ook niet als man, maar meer als een ziel die het waard is om mee om te gaan. Dus zo uitzonderlijk is dat helemaal niet.

Het is een kwestie van de vleselijke lust uit te kunnen schakelen.

De platonische relatie tussen man en vrouw

Wanneer de tevredenheid, de ontplooiing en de geborgenheid van de andere persoon even belangrijk voor je wordt als je eigen tevredenheid, geborgenheid en ontplooiing dan is er sprake van liefde.

Dat geldt niet alleen voor een platonische relatie tussen man en vrouw, maar ook voor een onvoorwaardelijke liefde waarin de intimiteit ook een rol speelt.

Een platonische relatie tussen man en vrouw is eigenlijk de hoogste trap van de liefde. In tegenstelling tot het enkel lichamelijk begeren en seks.

Waar komt het woord Platonisch vandaan? Het woord platonisch komt vandaan, van de Griekse filosoof Plato. En het was Plato die aangaf dat een platonische relatie tussen man en vrouw de hoogste trap van de liefde was.

Zelfs een platonische relatie tussen man en vrouw betekent een “samen gaan met” en niet een “vallen voor”.

Tegengesteld

Natuurlijk zijn er ook mannen en of vrouwen die een platonische relatie aangaan en diep in hun zelf hopen dat het misschien iets meer mag worden. Maar wat is daar mis mee? Als ze zich respectvol naar elkaar toe blijven gedragen. En daardoor niet uiten dat ze graag iets meer zouden willen.

Iemand geeft aan wat goed voor hem of haar is. Ook al kun je jezelf er niet in verplaatsen, maar je moet het wel respecteren en als je dat weet te respecteren dan is dat prima.

Het kan ook zo zijn, dat iemand heel veel van de ander houd maar dat de “vonk” er niet is of dat de chemie ontbreekt. Dat is geen reden om dan geen contact meer met de ander te onderhouden.

Er zijn ook genoeg mensen die kiezen voor een platonische liefde, een platonische relatie omdat ze bijvoorbeeld geen intimiteit meer willen. Dat kan dan weer verschillende oorzaken hebben.

Affectie en geborgenheid

Je kunt relaties met mensen op verschillende manieren onderhouden. Een platonische relatie tussen man en vrouw is daar een voorbeeld van.

De affectie is iets wat ons allemaal van heel jongs af aan vertrouwd is (op enkele uitzonderingen na). Want de eerste affectie kregen we van onze ouders.

De affectie en de geborgenheid zijn waardevolle dingen, die iemand aan het hart kunnen gaan. Daar hoeft niet perse intimiteit voor in het spel te zijn. Vandaar dat iedereen kan kiezen voor een platonische relatie tussen man en vrouw.

Indien twee mensen zoveel om elkaar geen dat zij dicht bij de ander willen leven, dan zullen ze het wederzijds elkaar ook naar de zin willen maken. Dat geldt voor een onvoorwaardelijke liefde, maar dat geldt ook voor een platonische liefde tussen man en vrouw. Je bekommert je om de ander en wilt ook graag dat het goed gaat met de ander.

Overal zijn wel eens strubbelingen, het kan soms mis gaan, maar beiden zullen er dan in feite onder lijden dat de warmte van de platonische relatie tussen man en vrouw dan weg is.

Support en steun

Een platonische relatie tussen man en vrouw houdt ook in dat je elkaar steunt. Dus waar jij niet zo goed in bent, dat kan de ander vermoedelijk beter. En vice versa.

Het is een fijn gevoel als de ander je aanvult, ook al is het geen liefdesrelatie met intimiteit. Ook dat jij zelf voor hem of haar van betekenis bent door datgene waar jij goed in bent. Op die manier sta je sterker samen. En daarnaast kun je samen ook heel veel leuke dingen ondernemen.

Onvoorwaardelijke liefde

Als men in een situatie terecht komt, waarin er een onvoorwaardelijke liefde ontstaat. Dan heeft die liefde die uniek en completer is de meeste aandacht nodig. Dat is niet meer dan vanzelfsprekend, want onvoorwaardelijke liefde die compleet is dat kom je niet zo snel tegen in het leven. Met compleet bedoel ik dan de uiting van de Geestelijke en Lichamelijke liefde.

Dus dat behoor je te respecteren en te waarderen. Dat wilt niet zeggen dat je dan de platonische relatie tussen man en vrouw die je dan al had in de steek moet laten. Nee, je moet mensen niet zomaar in de steek laten.

Die platonische relatie tussen man en vrouw dan wel op een lager pitje terecht komen, maar dat is vanzelfsprekend en dat wordt dan ook begrepen door de ander.

Want als je echt van iemand houd, dan gun je de ander alleen maar het beste. En beiden weet je van elkaar dat je nog altijd op elkaar kunt rekenen als het erop aan komt.

Sterker nog ook al ben ik niet meer geregeld in je nabijheid, ik zal je echt nooit laten vallen. Delen in het lot betekend uiteraard ook dat je jezelf om de ander bekommert en alleen maar wilt dat het goed met hem of haar gaat.

Hoe sluit je een goed compromis?
Emotionele eenzaamheid in een relatie, eenzaam maar niet single
Ambivalente relatie, de voortdurende pijnlijke haat liefde verhouding

Bindingsangst of niet verliefd?
De waarde van communicatie tijdens een relatiediscussie
Relatie verbreken, relatie redden? Crisis op identiteitsniveau

Een relatieverslaving, waar herken je het aan?
Lust of liefde? Mhhhh wat voelt deze man voor mij?
Alles over mannen, maar je mag nooit generaliseren

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie