Relatie verbeteren, relatie redden? Crisis op identiteitsniveau

Het proces van relatie verbeteren is mogelijk door aan de persoonlijke groei te werken. Op die manier is verandering op ieder niveau mogelijk, mits beiden partners hiervoor openstaan.

Om een relatiecrisis en of relatieprobleem op te lossen helpt het meestal om over te gaan naar een ander niveau. Want een probleem kan niet opgelost worden op hetzelfde denkniveau waarop het ontstaan is. Overdenk deze zin en bouw op je zelfverzekerdheid.

Misschien zou je wel weten wat je zou moeten doen om het proces van relatie verbeteren op gang te brengen, maar weet je niet hoe. Misschien vraag je jezelf wel af of het nog de moeite waard is, om het proces van relatie verbeteren opgang te brengen. Dit kan voortkomen uit het feit dat het bijvoorbeeld in strijd is met je waarden en of overtuigingen.

Relatie verbeteren

Het proces relatie verbeteren, moet gebaseerd zijn op ontvankelijkheid, transparantie en wederzijds vertrouwen. Uiteraard moet er ook nog liefde zijn, want als dat er niet meer is dan heeft het geen zin om de relatie nog te redden.

Wij als mens bestaan nu eenmaal uit een drie eenheid: Ziel, Geest en Lichaam en dat houdt in dat we op al deze drie niveaus ook onze verlangens en behoeftes hebben. Ontbreekt dit op een van deze drie niveaus dan kan ons hele gestel in onbalans raken.

De Kern van het probleem

Als er iet in de Kern niet goed zit, dan uit zich dat altijd in de randverschijnselen (de kleine irritaties). Als je het probleem van je relatie in de Kern oplost, dan verdwijnen de randverschijnselen vanzelf.

Golflengte

Als je niet op elkaars golflengte zit, dan blijft het altijd moeilijk om elkaar te kunnen begrijpen en of aanvoelen. De positieve energie gaat dan meestal naar de gebruiksaanwijzing van de ander toe in plaats van naar de relatie zelf. En dit kan vaak heel moeizaam zijn. Beiden partners kunnen zich het leven zo een heel stuk moeilijker maken.

Uiteraard kun je nog altijd naar elkaar toegroeien, maar ook hier geldt dat beiden partners diezelfde behoefte zouden moeten hebben.
Als het proces van relatie verbeteren alleen maar vanuit jouw kant komt, dan zal dit stukken moeilijker gaan verlopen. Het is dus van belang dat je precies gaat ontdekken hoe je partner hierover denkt.

Onthoud het navolgende als je wilt beginnen met het proces van relatie verbeteren. Mensen veranderen niet zo snel, maar het is de manier van hoe ze naar elkaar gaan kijken die wel opeens kan veranderen. Dit gebeurd meestal als iemand zich behoorlijk gekwetst voelt door de ander. Vandaar dat het heel belangrijk is dat je heel openlijk met elkaar kunt praten als je de relatie echt wilt redden.

Ga bij jezelf na, hoeveel liefde er nog zit? Wat je mist? Wat je graag verbeterd zou zien en bespreek dat met je partner. En stel aan hem of haar dezelfde vraag. Op die manier kun je een openlijk gesprek starten.

Het is niet altijd even makkelijk om jezelf kwetsbaar op te stellen, maar als je tot de Kern van het probleem wilt komen zul je dit toch moeten doen.

Onszelf leren kennen

Als we onszelf beter willen leren kennen, dan moet we ook openstaan voor al onze gevoelsreacties. Dat houdt ook in dat we ons gevoelsreactie ook moeten aanvaarden. Want de gevoelens, geven meer prijs van je persoonlijkheid.

Vandaar dat we goed moeten leren luisteren naar onze gevoelens en emoties. Wegdrukken heeft geen zin, want ze zullen altijd weer naar boven komen.

Dus keer jezelf ook binnenste buiten voordat je aan het proces van relatie verbeteren wilt beginnen. Dat is wel zo belangrijk! Dus kijk goed naar je binnenste en probeer te achterhalen waar de oorzaak ligt van bepaalde emoties en of gevoelens.

Vragen stellen

Stel vragen aan je partner, want naar schatting is slechts een tiende van een drijvende ijsberg zichtbaar. Vaak verbergen we sommige emoties ook voor onszelf, dat gebeurt vaak door het onbewuste verdedigingsmechanisme.

Ik benoem dat ook wel als een verdringing, vandaar dat sommige gevoelens bijna nooit aan de oppervlakte komen. Of er moet al een herbeleving ontstaan dan komen die emoties eruit. Net zoals een Vulkaan, die voelt dat hij Lava moet spuwen. Het is dan niet meer tegen te houden.

Gebeurtenissen

Het zijn de gebeurtenissen en de personen die in ons leven een rol spelen. Ze kunnen ons persoonlijk verrijken maar ze kunnen ons ook ten gronde richten. Hou dit in gedachte als je aan het proces van relatie verbeteren wilt beginnen.

Eigenwaarde

Voldoende eigenwaarde en de juiste mensen om je heen, kunnen je helpen je bij je ontwikkeling en geven je het gevoel geliefd te zijn. In plaats van overal aan te moeten trekken verloopt alles opeens een stuk soepeler. Hou ook dit in de gaten als je aan het proces van relatie verbeteren wilt beginnen.

Op dit Blog tref je nog andere artikelen aan die ervoor zouden kunnen zorgen dat jij jouw relatie kunt redden. Snuffel gewoon eens vrijblijvend rond in de Categorie en bekijk wat er vandaag nog op je pad mag komen.

Zou het niet fijn zijn, als je samen bent met een partner die net zo dol is op jou, als jij op hem? Ja dat zo heel erg fijn zijn.

Als je jouw relatie wilt redden, dan is het altijd van belang dat je ook dicht bij jezelf blijft. Want als je niet dicht bij je eigen gevoelens blijf, dan gaat dat je vroeg of laat toch opbreken. Hoe je het ook wendt of keert. Je voelt je pas compleet gelukkig als je ook dicht bij jezelf kunt blijven.

Bekijk of je niet in een relatieverslaving zit, wil je hierover meer lezen? Klik dan op deze interne link.

Als je zou twijfelen aan de liefde die de ander voor je heeft, probeer het dan op te lossen. Als je merkt dat het niet op te lossen valt, laat het dan los! Want anders doe je jezelf toch tekort, je krijgt dan toch niet meer die liefde waar je naar zou verlangen. En dat zorgt er alleen nog maar voor dat je jezelf ongelukkig gaat voelen in die relatie. Enfin, volg ten alle tijden je hart.

De waarde van openlijke communicatie in een discussie
Emotionele eenzaamheid in een relatie, eenzaam maar niet single
Als je beiden op dezelfde golflengte zit, is er niet zoveel verlies aan energie

Een waterval aan handreikingen m.b.t. heel veel verschillende relatieproblemen:

onbegrip, frustraties, pijn, verdriet en stress

Klik daarvoor hier

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie