Symptomen depressie, een gesprek van vrouw tot vrouw

Symptomen depressie lijst? Als je meteen naar beneden scrollt kom je terecht bij de symptomen depressie lijst.

Heb je even tijd? Lees dan samen met mij even de navolgende teksten door.

Ook voor mij zijn de symptomen van een depressie herkenbaar geweest, want ook ik ben maar een mens. Het voordeel hiervan is achteraf, dat ik weet waar ik over praat.

En tsja  heel soms denk ik ook nog wel eens, als het waar is dat we geschapen zijn om intens te leven? Waarom zien we ons dan zo vaak verzeild raken in ongelukkige situaties? Of situaties waarin we niets anders kunnen doen dan er maar het beste van te maken? Ook die gedachtes mogen wel eens door je heen gaan, daar is niks mis mee.

Maar goed,  soms valt het allemaal in het leven gewoonweg niet mee. Als je teveel trauma’s, teleurstellingen en of pijn in je leven hebt moeten verwerken, dan hakt dat erin. En iets wat erin hakt laat zonder meer zijn krassen en of sporen na. Daar bestaat geen twijfel over!

Je kunt wel proberen om dit jarenlang en of tientallen jaren lang te blijven onderdrukken, maar eens komt het naar boven. Net zoals een Vulkaan opeens Lava kan gaan spuwen, het is dan niet meer tegen te houden. En voordat je het beseft, kom je in een depressie terecht.  Voor de ene uit zich dat in een depressief gevoel, bij de ander in een depressie.

Een depressie kan verschillend oorzaken hebben. Het is vaak wel gerelateerd aan tegenslagen, teleurstellingen, verdriet, onmacht, onbegrip en pijn.

Symptomen depressie

Als je merkt of vermoed dat je last hebt van een depressie, dan is het van belang dat je contact op neemt met je huisarts. Een mens kan veel hebben, maar eens kan het gewoonweg allemaal te veel worden. En dan heb je toch de begeleiding van je huisarts nodig. Wacht niet totdat je er helemaal door heen zit. Ga al eerder naar je huisarts toe zodat de schade nog enigszins een beetje beperkt blijft.

Symptomen depressie:

 • Een eetlust die verminderd is
 • Slecht, te weinig, of te veel slapen
 • Je in jezelf keren
 • Somberheid
 • Alles is je teveel
 • Je voelt de levensvreugde niet meer zoals het was
 • Het nadenken, concentreren of beslissingen nemen gaat een stuk moeizamer
 • Vermoeidheid
 • Minder plezier in alles
 • Een groot gebrek aan zelfvertrouwen, zelf liefde en of eigenwaarde
 • De gedachte: dat het allemaal niet meer zo hoeft

Deze “symptomen depressie” periode, kan lang aanhouden. Soms verdwijnt het binnen een paar maanden en soms kan het ook langer dan een jaar aanhouden.

Tsja…dat is nogal wat, want een depressief gevoel kan ontzettend energieslopend zijn, terwijl je dan net die energie weer nodig hebt om er boven op te komen.  Die energie is dan al uitgeput.

Ik weet nog toen ik een depressie zat, probeerde ik geregeld te denken: stel er gebeurt nu op dit moment iets leuks in mijn leven? Hoe zou ik me dan op dit moment voelen?

Ik probeerde iets leuks te visualiseren en voelde dat mijn geest en lichaam op dat moment gevuld werden met warmte. En ja…dan krijg je de antwoorden al van jezelf. Op die manier kun je jezelf nog beter leren kennen en ontdek je precies wat er aan mankeert. En wat de oorzaak van jouw depressie is.

Daaruit merkte ik op, dat de omstandigheden in je leven ook moeten willen meewerken. Want dat kan ook een reden van een depressief gevoel zijn.

Er zullen vast ook mensen zijn die in een depressie terecht komen, omdat ze een stofje in hun lichaam missen. Dat is weer een ander verhaal. Vandaar dat een bezoek aan de huisarts altijd belangrijk is. Hun hebben hier veel meer kennis van en kunnen je hierin op de voet volgen.

Levensvreugde

Maar goed een beetje levensvreugde hebben we allemaal nodig. Het is de accu die helpt om vooruit te kunnen komen in het leven. En die accu moet zo af en toe weer opgeladen kunnen worden. Vandaar dat het van belang is bij de fase van: symptomen depressie dat je dan ook zo af en toe iets leuks kunt doen.

Symptomen depressie, onderdeel somberheid:

Als je jezelf somber voelt om welke reden dan ook, dan mag je daar aan toegeven. Net zoals je toegeeft aan een lach als je vreugde voelt. En net zoals je bij verdriet een traan laat gaan.

Het zijn onderdelen van de menselijke emoties. Verdriet of somberheid verbergen dat heeft geen zin, want het vind altijd een weg naar buiten. Dus laat het gewoon gaan, geef jezelf even de tijd en ruimte om je zo te voelen. Daar is niets mis mee.

Wel is het van belang dat je over jezelf waakt en dat je niet te lang in het verdriet en of de somberheid blijft hangen. Want dan ligt een depressief gevoel op de loer.

Er is vaak maar 1 positieve gedachte nodig, om een negatieve gedachte de baas te kunnen zijn. In theorie is dat iets wat we allemaal wel weten. Het toepassen van iets in de praktijk dat is een heel ander verhaal. Dat gebeurt pas als het een kwetsbaar punt in jezelf gaat raken. Waardoor je andere inzichten krijgt, openbaringen geven je altijd iets goeds.

Tegenslagen

Tegenslagen leren je ook wie je bent. Ze maken je duidelijk waar je zwaktes zitten, maar zeker ook waar je kracht zit.

Persoonlijkheid

Onze persoonlijkheid is hoe we van nature zijn en onze houding hangt vaak af, van diegene die we tegenover ons hebben. Of diegene waar we in ons leven mee te maken krijgen. Daarom is het van belang dat we ons niet vergissen tussen een persoonlijkheid en een houding. Zowel van onszelf als van de ander.

En hoe men iets doet, is de enigste aanwijzing hoe men als persoon is.

Eigenwaarde

Symptomen depressie , onderdeel eigenwaarde

Onze eigenwaarde, liefde voor onszelf moet er altijd zijn. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft zijn of haar kwaliteiten. En haar positieve punten en verbeterpunten.

Wat het einde van een weg lijkt is misschien juist een bocht, dus trap niet al te snel op de rem.
Ja het is waar, dat de dingen die je bezig blijven houden kunnen leiden tot een verandering in jezelf.

Die verandering kan ook in positief uitvallen. Je beseft bijvoorbeeld dat je altijd veel te goed bent geweest. Dat maar weinigen die echt op prijs konden stellen. Dit kan een teken voor jezelf zijn, dat je wat beter moet leren om je eigen grenzen te bewaken.

Symptomen depressie, onderdeel verdriet

Verdriet en pijn kunnen soms ook een leermeester voor ons zijn. Ze kunnen ons duidelijk maken dat we een andere weg in moeten slaan. Andere keuzes moeten gaan maken. Of dat we bepaalde mensen in ons leven moeten loslaten.

Erken je eigen behoeftes, dat is soms misschien niet zo eenvoudig, maar wel essentieel. Liefde voor jezelf voelen is een keuze die je van het ene op het andere moment kunt maken.

Soms is het besluit om iets aan je probleem te doen, vele malen belangrijker dan wat het probleem van plan is om met jou te doen.

Ga bij jezelf na, waar de “symptomen depressie” eventueel vandaan zouden komen. Wat is datgene wat je bezig houd? Welke gedachtes laten jouw niet los? En waarom niet? Wat geeft jou dat depressief gevoel? Kom je wel genoeg voor jezelf op? Of denk je meer aan de anderen, dan aan jezelf? Of heb je teveel tegenslagen en teleurstelling na elkaar moeten incasseren? Wat is datgene wat energieslopend voor je is?

Piekeren

Symptomen depressie , onderdeel piekeren

Als je jezelf te veel en te vaak zorgen blijft maken, dan is dat energieslopend voor je. Teveel piekeren heeft geen zin, want door de piekeren vermenigvuldig je die gedachtes alleen maar keer op keer. Vraag jezelf eens af: wat wilt mijn hart voor mij vandaag?

Observeer dan hoe je jezelf voelt, als je dat zou kunnen verwezenlijken. Vertrouw datgene wat je om je heen voelt en niet datgene wat je hoort. Daden zijn een vele betere maatstaf dan woorden.

En onthoud dat er altijd een boodschap in ligt, hoe een ander persoon je behandelt. Luister naar die stille boodschap.

Symptomen depressie, onderdeel zelfliefde

Je mag een goed persoon zijn, maar je mag soms ook in bepaalde fase van je leven “werk in uitvoering zijn”. Dat houd in, dat je niet perfect hoeft te zijn. Want niemand is perfect.

En de omgeving om je heen, hoeft ook niet perfect te zijn, als het maar allemaal echt is. Probeer jezelf aan te leren om met het gezicht richting de zon te lopen en de schaduwen zullen achter je blijven.

Onze 5 zintuigen

Symptomen depressie , onderdeel levensvreugde

Net zoals we geleerd hebben om onze 5 zintuigen te gebruiken, kunnen we onszelf ook aanleren dat we ons gelukkig moeten voelen met onszelf. In ons zelf, halen we dan de warmte naar boven die in ons zit. Op die manier peppen we onszelf weer op, na de tegenslagen.

Is dat altijd even makkelijk? Natuurlijk niet, maar als je het niet probeert blijft het moeilijk.

Wij als mens hebben er allemaal recht op, om onze levensvreugde te kunnen voelen. Kunnen we die niet om ons heen voelen? Dan moeten we de levensvreugde die diep in onszelf zit, naar boven zien te halen.

Alles begint met een eerste stap

Symptomen depressie, onderdeel het gemis aan zelfvertrouwen

Voldoende eigenwaarde, zelfliefde n de juiste mensen om je heen, helpen je bij je ontwikkeling naar je zelfvertrouwen. En geven je het gevoel geliefd te zijn. In plaats van overal aan te moeten blijven trekken verloopt alles opeens een stuk soepeler. Zo werkt het nu eenmaal.

Het is altijd een wijze keuze als je ervoor kiest om mensen om je heen te hebben die een beetje op jouw golflengte zitten. Nu doel ik op een voorbeeld m.b.t. een relatie.

Als je samen bent met een partner die niet op jouw golflengte zit, dan gaat de meeste energie naar de gebruiksaanwijzing van je partner toe. Deze energie zou juist naar de relatie toe moeten gaan en niet naar de gebruiksaanwijzing van de ander.

Symptomen depressie, onderdeel teleurstellend gevoel

Heb je geregeld mensen om je heen, die op een andere golflengte zitten? Dan is het soms beter om “afscheid” te nemen van deze mensen, omdat ze je toch niet begrijpen. Dat kan bij jouw weer een gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaken.  Pas daarvoor!

Mensen die op een totale andere golflengte en of frequentie zitten kunnen ook niet invoelend naar jou toe zijn. En dit kan energieslopend voor je zijn. Als dat zo is dan kun je beter alleen zijn en van daaruit weer langzaamaan, contact opbouwen met nieuwe en andere mensen.

Bye te way:

het zou niet voor het eerst zijn dat er iets mis gaat in een huwelijk en of relatie, de positieve oplossingen daarvoor vind je onder deze link van relatieproblemen, relatiestress. Mocht je online een kaarsje willen branden dan kan dat ook en wel onder deze link kaarsje branden.

Geschreven door Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie