Verdriet verwerken, jeugd, bij scheiding, relatiebreuk en of overlijden

Verdriet verwerken; zoals ik al eens eerder aangaf is ieder dierbaar persoon aanwezig in onze gedachtes. En datgene wat je voelt verbind je met je dierbaren. Via de gedachtes (die onzichtbaar zijn) sta je met hun in verbinding. Dat geldt ook voor het verdriet verwerken.

Net zoals wij voor anderen een gedachte zijn, zijn hun voor ons gedachtes. Jouw gevoelens voor anderen bevind zich dus in het onzichtbare. Het onzichtbare wat geen beperkingen en grenzen kent. Je ondervindt dus alles in je gedachtes en de manier waarop je er mee omgaat.

Een voorbeeld: gevoelens van verdriet verwerken, zijn vaak lastiger wanneer je bijvoorbeeld een zeer ambivalente relatie met iemand hebt en of hebt gehad. Dan wanneer je alleen maar een goede relatie en fijne herinneringen hebt gehad. Onderaan dit artikel vertel ik je meer hierover.

Verdriet verwerken

Als je heel veel van iemand gehouden hebt, wie dat dan ook moge zijn. Kun je dus hem of haar nog altijd in je gedachtes meedragen. Ook al is deze persoon niet meer fysiek in je nabijheid. Bijvoorbeeld door een scheiding, relatiebreuk en of een overlijden. Het is een schrale troost dat je de persoon die niet meer in je nabijheid is, enkel en alleen nog in je gedachtes kunt meedragen.

En dat verdriet verwerken kan dan ook heel heftig en pijnlijk zijn. Daar zijn we ons dan ook allemaal van bewust. Allemaal hebben we wel een “verlies” ervaring gehad en allemaal weten we ook wel hoe deze vorm van verdriet verwerken aanvoelt.

Dat rouwproces, dat verdriet verwerken kan soms wel maanden en of jaren aanhouden. Omdat we de fysieke aanwezigheid van de ander zo missen.

Doelgericht leven

We hebben een voortdurende relatie met onze ziel, geest en lichaam. Het doelgericht leven is hier op zijn plaats. Het doelgericht leven betekent bovenal dat je onvoorwaardelijke liefde geeft aan mensen die je dierbaar zijn en dat je wat je terugkrijgt liefdevol ervaart.

Liefde is een innerlijk proces wat zich dus in jouw gedachten afspeelt. Men kan veel bereiken in het leven, maar als je in je hart nauwelijks liefde voelt dan zal je hart leeg blijven. Dit kan een gemis voor de rest van je leven zijn.

Je kunt een dierbaar iemand die er niet meer voor je is, dus nog altijd blijven liefhebben in je geest.

Note: voor de categorie mensen die nog verdriet uit hun prille jeugd moeten verwerken, die verwijs ik door naar mijn allerlaatste alinea.

Liefde geven

Als je liefde kunt weggeven dan beschik je over een ander soort gevoel. Een gevoel wat je in staat stelt om mensen niet alleen te zien in termen van een gedaante. Maar meer in termen van een ziel die schuilgaat achter die gedaante.

Je ziet dan meer de volheid van het Goddelijke in ieder mens die je tegen het lijft loopt. Je kijkt dan verder naar het onzichtbare. Als je die ziel met liefde tegemoet treedt en de liefde naar ze uitstraalt, dan zullen ze ook met liefde terug reageren.

Je onderhoudt dan liefdevolle relaties met anderen, omdat je in eerste instantie liefde weggeeft. Je geeft dan liefde weg in plaats van dat je die liefde bij anderen zoekt.

Scheiding of overlijden

Het verdriet verwerken bij een scheiding is weer anders dan bij een overlijden van een dierbaar iemand. Alhoewel het anders is kan het verdriet verweken bij een scheiding ook heel heftig zijn.

Zeker als er heftige conflicten hebben plaatsgevonden die geleid hebben tot deze scheiding. Maar ook dan kun je ervoor kiezen om deze verdrietige gedachtes om te zetten naar warmte. Uiteraard heeft dat zijn tijd nodig. Het is nooit een knop die we zomaar even kunnen omzetten.

Vandaar dat ik hier ook geen lijstje opstel, waarmee je door afleiding het proces van verdriet verwerken te boven kunt komen. Want allemaal weten we wel dat er verschillende vormen van afleidingen bestaan.

Tijdens het proces van verdriet verwerken is het van belang, dat je dit verdriet ook kunt uitten. Want het verbergen van het verdriet heeft geen zin, want een verdriet vindt hoe dan ook altijd wel een weg naar buiten. Je kunt het misschien wel voor een tijdje onderdrukken, maar vroeg of laat komt het toch naar boven.

Voel je verdriet

Sta aan jezelf toe om je verdrietig te mogen voelen, voor diegene die je zo erg mist. Als je merkt dat je uit de koers raakt. Stel jezelf dan de vraag: hoe kan ik het beste met het proces van verdriet verwerken omgaan. En geef daar dan ook gehoor aan, want dat verdriet hoort bij jou op dit moment van je leven. Duw het proces van verdriet verwerken dan ook niet weg, maar geef er gewoon aan toe.

Als je in het proces van verdriet verwerken zit, verlang je misschien ook wel naar dat heerlijke gevoel van geluk toen je jouw vriend en of partner, ouder en of kind nog in je naaste nabijheid had. Dat is ook heel logisch, want dankzij dat gemis zit je nu in de fase van verdriet verwerken. Stuur je allemaal in je gedachte het gevoel van Liefde.

Bij een ongewilde scheiding en of relatiebreuk zal dat een stuk moeilijker zijn, probeer dan toch om de kwetsende en of negatieve gedachtes om te zetten in die mooie momenten die je jezelf nog kunt herinneren.

Je moet helaas met je geest aan de slag om het proces van verdriet verwerken te boven te kunnen komen. Je weet van jezelf dat je steeds een stapje verder moet gaan in de fase van het lijden. Fase 1 is het accepteren van je verdriet, van daar uit kom je weer steeds een stapje verder.

In onze geest moeten we dan aan de slag, in die zin dat we moeten leren begrijpen dat we nog steeds van de ander mogen blijven houden. Ook al is de dierbare persoon niet meer fysiek in onze nabijheid, om welke reden dan ook.

Een verdriet is nu eenmaal heftig! Het breekt je hart! Maar onthoud dat je nooit meer van een ander mag houden dan van jezelf. Dus verwaarloos je zelf niet op de langere duur, want ook jij bent het waard om van te houden. Net zoals ieder mens dat waard is.

We kunnen nu eenmaal niet alles ons leven onder controle houden, soms gebeuren er vreselijke en pijnlijke dingen waar we niet op zitten te wachten.  Maar zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Het leven kan soms ontzettend hard zijn!

Tranen van verdriet

Tijdens het proces van verdriet verwerken, is het goed dat je al je tranen de vrije loop laat. Doch neem ook die momenten voor jezelf door je gedachtes te voeden met de mooie gedachtes die je over hebt gehouden aan diegene die er niet meer voor je kan zijn (i.v.m. een overlijden). Of er niet meer voor je wilt zijn (i.v.m. een scheiding).

Want dat is het enigste wat je nog kunt doen.

Niet door de juiste dingen te weten, worden wij bepaald of wordt ons leven bepaald, maar door de juiste dingen te voelen. Want dat is bepalend voor onze reacties.

Hoe groter de intensiteit van het voelen en het beleven is, des te “rijker” ons leven wordt. In die zin dat je alle emoties en gevoelens precies ervaart hoe je ze voelt. Je gaat dan tijdens het proces van verdriet verwerken niet je emoties onderdrukken.

Want dat zou inhouden dat je deze gevoelens gaat verminken en dat is wel het allerlaatste wat je zou moeten doen. Laat je tranen de vrije loop en laat ze komen, ze zijn oprecht en alles wat oprecht is goed.

Zuiver en puur

Oprechtheid staat voor zuiver en pure gevoelens. Het verdriet mag net zo goed deel van jezelf uitmaken als een lieve glimlach. Neem jezelf de tijd voor je rouwproces, het maakt dan ook niet uit welke vorm van rouwproces het is.

Je moet aan de slag in je geest met het verdriet verwerken, dus sta het dan ook toe. Laat jezelf tijdens het verdriet verwerken dan ook niet beïnvloeden door anderen. Anderen kunnen wel eens snel tegen je zeggen: nu is het genoeg geweest. Zij kunnen dan ook niet voelen, wat jij voelt.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ook over je zelf waakt, als je in het proces van verdriet verwerken zit. Want het is niet de bedoeling dat je er zelf aan onderdoor gaat.

Verdriet jeugd verwerken

Er zijn sommige mensen die het verdriet van hun jeugd nog moeten verwerken. Aan deze categorie mensen wil ik graag ook het navolgende artikel onder de aandacht brengen. Want vanuit het onverwerkt verdriet van je prille jeugd kan een ambivalente relatie ontstaan met een of met beiden ouders. Dit kan voor de rest van je leven verdere gevolgen hebben, als je e.e.a. nog niet kunt plaatsen en of begrijpen. Klik daarvoor op deze interne link.

Raadpleeg een arts

Lukt dit je niet in je eentje, maak dan een dubbele afspraak bij je huisarts. Want ook hier kunnen zij je mee helpen. Een huisarts helpt je zowel bij een geestelijke als lichamelijk pijn. Hun kunnen dus ook een grote rol spelen tijdens jouw proces van het verdriet verwerken. Hun verwijzen je dan wel vanzelf door.

Een verdriet mag je nooit bagatelliseren, want ELKE vorm van verdriet kent zijn heftigheid en innerlijke pijnen. Woorden kunnen je meestal iets laten begrijpen, maar het zijn de persoonlijke ervaringen die je daadwerkelijk iets kunnen laten voelen.

Allemaal hebben we wel steun en of troost nodig in moeilijke tijden.

Bye te way:

het zou niet voor het eerst zijn dat er iets mis gaat in een huwelijk en of relatie, de positieve oplossingen daarvoor vind je onder deze link van relatieproblemen, relatiestress. Mocht je online een kaarsje willen branden dan kan dat ook en wel onder deze link kaarsje branden.

Geschreven door: Alicia

Sharing with friends is Caring

Geef een reactie